You are here: Home > Kuchnia > Serbska zupa jasolowa

Serbska zupa jasolowa

1 porcja – 210 kcal

  • 30 dag białej fasoli
  • 1/2 l bulionu (może być z kostki)
  • l łyżka oliwy
  • 25 dag ogonówki lub chudego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 22%
  • kilka listków bazylii lub natki pietruszki

Namoczoną i odcedzoną fasolę przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować na niedużym ogniu, aż będzie miękka. Ogonówkę lub boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno posiekane cebule i czosnek, smażyć kilka minut, mieszając. Następnie przełożyć wszystko do garnka z ugotowaną fasolą, dodać przecier pomidorowy. Gotować 10 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zgasić ogień, wlać do garnka śmietanę i wymieszać. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki lub udekorować listkami świeżej bazylii.

Serbska zupa fasolowa

Comments are closed.