You are here: Home > Kuchnia > Sardyńska zupa z kopru

Sardyńska zupa z kopru

1 porcja – 240 kcal

  • 1 kg bulw kopru włoskiego
  • pęczek dymki
  • 15 dag ciecierzycy z puszki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki tartego sera pecorino
  • 4 kromki chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek sól
  • pieprz

Bulwy kopru oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Dymkę oczyścić, opłukać i pokroić w krążki. Warzywa dusić minutę na 4 łyżkach oliwy, wlać 1 1/4 litra wrzątku, gotować 20 minut. Ciecierzycę osączyć, dodać z natką pietruszki do zupy, doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba zrumienić na reszcie oliwy, natrzeć rozgniecionym czosnkiem. Zupę wlać do talerzy, posypać tartym serem, podać z grzankami.

Sardyńska zupa z kopru

Comments are closed.