You are here: Home > Kuchnia > Sapa tlapeńa

Sapa tlapeńa

1 porcja – 210 kcal

  • 50 dag mięsa drobiowego
  • pęczek włoszczyzny
  • 25 dag ciecierzycy
  • 2 cukinie
  • 2 marchewki
  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz
  • awokado
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 cytryny
  • cebula

Mięso i warzywa oczyścić, umyć, obrać. Ciecierzycę namoczyć, odstawić na noc, a następnie ugotować na półmiękko. Z mięsa, włoszczyzny i 2 litrów wody ugotować rosół. Osobno ugotować pokrojone w plasterki cukinie i marchewki. Połączyć rosół z pozostałymi warzywami i gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i  pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki.

Zupę podawać z awokado pokrojonym na ćwiartki i skropionym cytryną, cebulą pokrojoną w drobną kostkę i ćwiartkami cytryny ułożonymi na osobnym półmisku.

Comments are closed.