You are here: Home > Kuchnia > Sapa de tortilla

Sapa de tortilla

1 porcja – 230 kcal

  • łyżka epasote (komosa piżmowa — meksykańska przyprawa do zup i fasoli; ew. można użyć cząbru lub oregano)
  • 2 małe cebule
  • łyżka masła
  • 6 pomidorów
  • 1/2 papryki
  • 2 czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego (może być z kostki)
  • tortilla kukurydziana
  • olej do smażenia
  • suszona chili meksykańska
  • ser typu mozzarella (Meksykanie używają produkowanego w Meksyku sera o nazwie chihuahua)
  • awokado
  • gęsta kraśna śmietana

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie masła, dodać epasote, cale pomidory, papryki i czosnek. Wlać bulion, gotować około 10 minut. Następnie zupę zmiksować i przetrzeć przez gęste sitko. Tortillę pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju i przełożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojony ser i awokado, wlać zupę. Każdą porcję udekorować kleksem śmietany, posypać pokrojoną suszoną chili.

Sapa de tortilla

Comments are closed.