You are here: Home > Kuchnia > Sapa de palmito

Sapa de palmito

1 porcja – 210 kcal

  • 25 dag serc palmowych (z puszki)
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
  • 250 ml mleka
  • 25 dag śmietany kremowej
  • biały pieprz

Osączyć i opłukać serca palmowe, zmiksować je w blenderze. Stopić masło w rondelku, oprószyć mąką i ciągle mieszając, zrobić jasną zasmażkę. Powoli do zasmażki wlewać bulion, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Dodać serca palmowe, po przestudzeniu zmiksować. Bezpośrednio przed podaniem wlać do zupy mleko i śmietanę, mocno podgrzać, ale już nie gotować. Przyprawić do smaku białym pieprzem.

Sapa de palmito

Comments are closed.