You are here: Home > Kuchnia > Rosolnik

Rosolnik

1 porcja – 230 kcal

  • kg wołowiny
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • 6 ogórków każonych
  • 50 ml soku z kiszonych ogórków
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 10 dag śmietany
  • koperek
  • natka pietruszki

Mięso opłukać, włożyć do garnka i zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień i gotować 2 godziny. Mięso wyjąć i opłukać w zimnej wodzie. Rosół przecedzić i ponownie włożyć mięso. Dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i przyprawy, gotować jeszcze 2 godziny.

Ogórki pokroić w drobną kostkę i gotować do miękkości, a następnie wymieszać z rosołem i dodać sok z kiszonych ogórków do smaku. Można dodać pokrojone w kostkę ugotowane ziemniaki oraz zaprawić zupę śmietaną i mąką. Zupę posypać posiekaną zieleniną.

Rosolnik

Comments are closed.