You are here: Home > Kuchnia > Rosół

Rosół

1    porcja – 180 kcal

  • 50 dag mięsa wołowego (rostbef)
  • 25 dag mięsa drobiowego (skrzydełka, udka)
  • 1 listek laurowy
  • pieprz biały i czarny
  • sól
  • ziele angielskie
  • 25 dag włoszczyzny (2-3 marchewki 1-2 pietruszki kawałek selera, por)
  • 1  cebula
  • posiekana natka pietruszki

Mięso opłukać, zalać zimną wodą (około 2,5 litra), gotować na bardzo małym ogniu, zbierając tworzący się osad. Dodać przyprawy. Marchew, pietruszkę i  seler obrać, por oczyścić. Gdy mięso jest prawie miękkie, włożyć do wywaru opłukane warzywa i zrumienioną całą cebulę, ugotować. Rosół przecedzić. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.

Rosół

Comments are closed.