You are here: Home > Kuchnia > Rosół z pierożkami

Rosół z pierożkami

1 porcja – 320 kcal

  • 1-1,2 kg kury
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczki soli
  • pęczek włoszczyzny
  • 30 dag mięsa kurczaka, wieprzowiny lub owoców morza (np. obranych krewetek)
  • cebula dymka ze szczypiorem
  • łyżka oleju sojowego
  • łyżka mąki kukurydzianej
  • 25 Jag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Umytą i oczyszczoną kurę zalać 1,2 litra zimnej wody, dodać szczyptę soli i cukru. Zagotować, zebrać szumowiny. Do wywaru dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę, gotować na wolnym ogniu około 80 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z zupy, a wywar doprawić do smaku. Dymkę oczyścić, posiekać, wymieszać z posiekanym mięsem, olejem sojowym i mąką kukurydzianą. Doprawić cukrem, solą i białym pieprzem.

Mąkę pszenną wymieszać z 150 ml wody, jajkami i szczyptą soli. Wyrobić gładkie ciasto, zawinąć w wilgotną ściereczkę, odstawić na 30 minut. Rozwałkować, miseczką 0 średnicy 6 cm wykrawać kółka. Na każdym położyć porcję farszu. Brzegi ciasta zwilżyć wodą, złożyć i zacisnąć. Pierożki włożyć do wrzącego rosołu, gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 Rosół z pierożkami

Comments are closed.