You are here: Home > Kuchnia > Rosół z kalarepką

Rosół z kalarepką

1 porcja – 180 kcal

  • 1 kurczak
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 4 kalarepki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zagotować 2 litry wody z solą. Cebule obrać. Kurczaka dokładnie umyć i razem z cebulą włożyć do wrzącej wody. Gotować 2 godziny na małym ogniu. Na początku gotowania zdejmować tworzące się szumowiny. Kalarepkę obrać i pokroić w kostkę 1 cm. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka. Bulion przecedzić przez sitko i zdjąć tłuszcz.

Odmierzyć 1 1/2 litra wywaru i ponownie wlać do garnka. Dodać pokrojoną kalarepkę i gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Z kurczaka zdjąć skórę, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Gotować, aż kalarepka będzie miękka.

Z mąki i masła zagnieść kluskę, trzepaczką rozprowadzić ją w rosole. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Rosół z kalarepką

Comments are closed.