You are here: Home > Kuchnia > Rosół z drobiu a la Ujhazy

Rosół z drobiu a la Ujhazy

1 porcja – 210 kcal

  • 2 kg kury, kurczaka lub indyka
  • sól
  • 1-2 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera korzeniowego
  • kawałek kalarepy
  • mała cebula
  • 10 dag zielonego groszku
  • 10 dag kalafiora
  • 10 dag szparagów
  • mała papryka
  • pieprz
  • imbir
  • cienki makaron
  • 6 Jag grzybów świeżych lub 3 dag suszonych
  • pęczek natki pietruszki
  • ew. przecier pomidorowy lub 2 pomidory

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na części, zalać 2 litrami wody, posolić i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu, odszumować. Po 30 minutach włożyć oczyszczone i opłukane warzywa w całości i przyprawy. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie ugotować grzyby. Ugotowane warzywa i grzyby pokroić na cienkie paski.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je z bulionu, obrać z kości, zdjąć skórę i pokroić na paski. Wywar ostudzić i na pewien czas pozostawić, aby osad opadł na dno, później ostrożnie przecedzić. W osolonej wodzie ugotować makaron. Na talerzach ułożyć porcje mięsa, pokrojone warzywa i makaron. Zalać gorącym rosołem, posypać pokrojoną natką pietruszki.

Rosół z drobiu a la Ujhazy

Comments are closed.