You are here: Home > Kuchnia > Rosół nowozelandzki

Rosół nowozelandzki

1 porcja – 450 kcal

  • 1/2 kurczak
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sól
  • 2 ziemniaki
  • 8 dag makaronu ryżowego
  • 5 szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki imbiru, pasfy krewetkowej i ziołowej, kurkumy
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki pasty ziołowej
  • 20 dag kiełków soi
  • 4 łyżki suszu cebulowego

Kurczaka umyć i podzielić na porcje. Seler umyć i pokroić w krążki. Mięso i seler przełożyć do garnka. Posolić, zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na małym ogniu około 1 godziny. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i gotować 1 5 minut. Odcedzić. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą, moczyć 10 minut. Następnie odcedzić i pokroić.

Szalotkę i czosnek oczyścić i posiekać. Dodać pastę z krewetek, sok cytrynowy i przyprawy. Mieszać, aż powstanie jednolita pasta. Kurczaka wyjąć z wywaru. Mięso obrać ze skóry i pokroić w paski. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, dodać pastę ziołową i dusić 3 minuty. Wlać wywar. Dodać mięso, makaron, kiełki soi i susz cebulowy. Zagotować, doprawić solą. Na talerzach rozłożyć plastry ziemniaków i jajek. Zalać rosołem.

1_klarowny_ros_po_chi_sku_1_3

Comments are closed.