You are here: Home > Kuchnia > Robot kuchenny

Robot kuchenny

Robot (obecnie znajdują się w handlu roboty produkcji radzieckiej). Jest to maszyna wieloczynnościowa. Przy zastosowaniu robota możemy mieszać (miksować) produkty w stanie płynnym i półpłynnym lub mieszać płyny z ciałami stałymi. Przy użyciu miksera możemy więc przyrządzać cocktaile mleczno-owocowe, tak chętnie spożywane przez dzieci, przygotowywać ciasta naleśnikowe, rozbijać żółtka z cukrem i tłuszczem oraz mlekiem, przygotowywać tanie desery, których podstawą jest ser i mleko, przecierane zupy, szpinak itp. Przy pomocy miksera można również ubijać śmietankę na krem, efekt jest jednak słabszy niż przy tradycyjnym sposobie przyrządzania, gdyż, jak wiemy, dobry krem wymaga wtłoczenia do śmietanki odpowiedniej ilości powietrza, czego mikser nie zapewnia.

Przy pomocy omawianego robota można również uzyskiwać soki z twardych owoców i jarzyn. Wirówka do soków nie powinna być jednak używana do wyciskania soków z owoców jagodowych, gdyż skórka tych owoców nie zostaje rozdrobniona i pozostaje w niej znaczna część cennych składników, a ponadto skórki zatykają szybko oczka siatki, co utrudnia wyciskanie soku. Przy użyciu robota można ponadto rozdrabniać yjarzyny na surówki i do gotowania, mleć kawę, obierać ziemniaki, wyrabiać ciasto drożdżowe i inne (z wyjątkiem ciast kruchych i innych bardzo gęstych), mleć mięso i inne produkty. Tak szerokie zastosowanie robota jest możliwe dzięki temu, że ma on różne szybkości obrotów, zależnie od wykonywanych czynności.

Przy posługiwaniu się robotem musimy pamiętać, że wysiłek naszych mięśni zastępuje energia elektryczna, ale czas wykonywania czynności niewiele się skraca, gdyż dochodzą manipulacje związane z przygotowaniem robota do wykonania poszczególnych czynności (zmontowanie robota) oraz umycie poszczególnych jego części i ułożenie na miejsce. Tak więc, jeżeli będziemy potrzebowali rozdrobnić na przykład 20 dkg marchwi, to znacznie szybciej wykonamy tę czynność przy pomocy zwykłej tarki. Z dotychczasowych obserwacji można stwierdzić, że robot oddawać może duże usługi przede wszystkim w rodzinach, gdzie są małe dzieci lub osoby chore, wymagające podawania soków jarzynowych, lub też w rodzinach liczących powyżej pięciu osób.

Mając robot musimy pamiętać, że wymaga on starannej konserwacji. Od czasu do czasu powinien być on przejrzany przez fachowca, który sprawdzi, czy nie trzeba wykonać drobnych napraw, co pozwoli uniknąć większych kosztów spowodowanych poważniejszymi uszkodzeniami.

Mikser, stanowiący część składową robota, zaopatrzony jest w uszczelnienie przy skręceniu podstawy ze szklanym pojemnikiem. Pamiętać należy, aby po wykorzystaniu miksera uszczelkę dobrze osuszyć i nie zakładać jej, jeśli bowiem będzie ona stale narażona na ściskanie, szybko straci elastyczność i przestanie spełniać swoją rolę.

Po użyciu robota należy wszystkie jego części starannie umyć i osuszyć. Podstawę robota należy starannie wytrzeć zwilżoną ściereczką, tak aby woda nie dostała się pod obudowę silnika, gdyż może to spowodować uszkodzenie izolocji elektrycznej.

Silnik robota nie może pracować zbyt długo, gdyż w czasie pracy nagrzewa się i przy zbyt silnym nagrzaniu może nastąpić uszkodzenie izolacji. Jeśli więc spostrzeżemy, że obudowa silnika jest rozgrzana, należy pracę przerwać i poczekać, aż silnik całkowicie się ochłodzi.

Comments are closed.