You are here: Home > Kuchnia > Raita – chłodnik jogurtowy

Raita – chłodnik jogurtowy

1 porcja – 130 kcal

  • 1 l naturalnego jogurtu
  • 1/2 małego kalafiora
  • sól
  • 2 młode marchewki
  • 1/2 młodego selera korzeniowego
  • 2 pomidory
  • ogórek
  • papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szczypta zmielonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • selera do dekoracji

Warzywa oczyścić, umyć. Kalafior podzielić na małe różyczki, obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. Marchew i seler korzeniowy obrać, pokroić na niewielkie kawałki, obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą i osączyć. Pomidory, ogórek, oczyszczoną z pestek paprykę oraz łodygi selera naciowego posiekać.

Schłodzony jogurt roztrzepać widelcem. Przygotowane warzywa dodać do jogurtu. Doprawić do smaku kolendrą, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 1 -2 godziny. Wlać do oziębionych miseczek i udekorować listkami selera.

Raita – chłodnik jogurtowy

Comments are closed.