You are here: Home > Kuchnia > Prowansalska zupa jarzynowa z makaronem

Prowansalska zupa jarzynowa z makaronem

1 porcja – 250 kcal

  • 4 pomidory
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 młoda cukinia
  • 10 dag fasolki szparagowej
  • 10 dag zielonego groszku
  • 10 dag kalafiora
  • 10 dag drobnego makaronu
  • 4 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • tymianek
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • natka pietruszki

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i  posiekać. Cukinię oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Z fasolki szparagowej odciąć końce, pokroić w kawałki długości 3 cm. Groszek opłukać. Kalafior opłukać i podzielić na różyczki. Przygotowane warzywa włożyć do garnka razem z listkiem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu i gałązką tymianku. Wlać 1/2 litra wrzącej wody. Gotować 20 minut.

Wsypać drobny makaron i gotować 5-6 minut, aż makaron będzie miękki, ale nierozgotowany. Pomidory sparzyć, obrać ze skórek, pokroić na cząstki i  zmiksować razem z oliwą, listkami bazylii i ząbkami czosnku. Dodać do zupy i razem zagotować, doprawić do smaku. Podawać udekorowaną natką pietruszki.

Prowensalska zupa jarzynowa

Comments are closed.