You are here: Home > Kuchnia > Pikantne gazpacho migdałowe

Pikantne gazpacho migdałowe

1 porcja – 170 kcal

  • 6 kromek białego pieczywa tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag zmielonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 l bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • 25 dag małych białych winogron bez pestek (rodzynkowych)
  • łyżka soli
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Kromki pieczywa przypiec w tosterze. Do miksera wrzucić obrane ząbki czosnku, zmielone płatki migdałowe oraz porwane na małe kawałki tosty. Zawartość miksera polać oliwą i octem winnym, następnie włączyć mikser ustawiony na maksymalną prędkość, dodać 3 łyżki bulionu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Miksować przez minutę, zmniejszyć prędkość i powoli wlać resztę bulionu warzywnego. Dodać 1 łyżkę masła i dalej miksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę schładzać w lodówce około 1 godziny. Do głębokich talerzy wrzucić winogrona i zalać je zupą. Posypać szczypiorkiem.

Pikantne gazpacho migdałowe

Comments are closed.