You are here: Home > Kuchnia > Pikantna zupa z rzepą

Pikantna zupa z rzepą

1 porcja – 190 kcal

  • 20 dag białej fasoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • cebula
  • por
  • 2 marchewki
  • duży ziemniak
  • średniej wielkości rzepa
  • 1,5 l bulionu (może być z kostki)
  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 25 dag szpinaku (niekoniecznie)
  • 10 dag dowolnego makaronu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego sera żółtego o lekko słonawym smaku)

Fasolę opłukać i namoczyć na noc, następnie ugotować w 1/2 litra bulionu. Warzywa obrać i opłukać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki pora, kostki marchewki, ziemniaka i rzepy. Zalać niewielką ilością wody, przykryć i gotować do miękkości. Przełożyć do garnka z fasolą, zalać resztą bulionu, dodać fasolkę szparagową, szpinak i makaron, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku, gotować 20 minut. Zupę serwować gorącą, ser do posypania podawać w osobnej miseczce

Zupa_z_rzepy

Comments are closed.