You are here: Home > Kuchnia > Pikantna zupa z ryżem

Pikantna zupa z ryżem

1    porcja – 190 kcal

  • 1,5 l rosołu z kury
  • 25 dag wieprzowiny
  • 8 dag długoziarnistego ryżu
  • 4 chińskie grzyby
  • pęd bambusa z puszki
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka octu winnego
  • po 1 szczypcie pieprzu czarnego i pieprzu kąjeńskicgo
  • jajko
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 młode cebulki

Ugotować rosół z kury, odtłuścić. Wieprzowinę opłukać, gotować 30 minut we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Ugotować ryż w ‚/8 litra osolonej wody; ryż powinien być jędrny. Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i posiekać razem z pędem bambusowym. Mięso wyjąć z wywaru i drobno posiekać. Do gotującego się rosołu dodać grzyby z pędami bambusa, mięsem, ryżem i imbirem. Zmniejszyć ogień.

Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w malej ilości wody i zagęścić lekko gotujący się rosół. Gotować dalej, aż do ponownego wyklarowania rosołu. Jajko roztrzepać i dodać do zupy. Zdjąć garnek z ognia. Przyprawić zupę octem winnym i świeżo zmielonym pieprzem, dodać olej sezamowy. Cebulkę posiekać, dodać do zupy, wymieszać.

Pikantna zupa z ryżem

Comments are closed.