You are here: Home > Kuchnia > Pikantna zupa z cukinii z ryżem i limonką

Pikantna zupa z cukinii z ryżem i limonką

1 porcja – 340 kcal

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki zmielonej łagodnej czerwonej chili
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 1/2 l wywaru z kurczaka, warzyw lub wołowiny
  • 2 młode cukinie
  • 4 łyżki długoziarnistego ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łodyżki świeżego oregano
  • cząstki limonki

Rozgrzać olej w rondlu o grubym dnie, wrzucić pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smażyć około 2 minut, aż zmięknie. Dodać chili i kminek, smażyć na średnim ogniu 1 minutę. Dodać wywar, cukinie pokrojone na kawałki i ryż, zwiększyć ogień i smażyć około 10 minut, aż cukinie zmiękną. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć zupę na talerze, ozdobić oregano i podawać z kawałkami limonki.

Pikantna zupa z cukinii z ryżem i limonką

Comments are closed.