You are here: Home > Kuchnia > Pikantna zupa azjatycka

Pikantna zupa azjatycka

1 porcja – 190 kcal

  • 2 marchewki
  • strąk czerwonej papryki
  • por
  • 15 dag pędów bambusa z puszki
  • 10 dag kiełków fasoli mungo
  • 25 dag polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l rosołu drobiowego (może być z kostki)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • soi
  • pieprz kojeński
  • natka pietruszki

Marchewki, paprykę i por oczyścić i umyć. Marchewki pokroić w słupki, paprykę na małe kawałki, por w krążki. Pędy bambusa osączyć, pokroić na kawałki. Kiełki fasoli mungo opłukać, osączyć na sitku. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w cienkie paseczki, polać 2 łyżkami sosu sojowego, wymieszać, przykryć, odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce.

Mocno rozgrzać olej, smażyć na nim kawałki mięsa na średnim ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić marchewkę, paprykę, por, pędy bambusa i kiełki fasoli. Smażyć jeszcze kilka minut. Podlać rosołem i pozostałym sosem sojowym, krótko zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną wody, dodać do zupy, dokładnie wymieszać, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem kajeńskim. Gotową zupę rozlać do talerzy. Każdą porcję udekorować listkami natki pietruszki.

Pikantna zupa azjatycka

Comments are closed.