You are here: Home > Kuchnia > Pho

Pho

1 porcja – 430 kcal

  • 1 kg kości wołowych
  • 60 dag wołowiny
  • duża cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek imbiru
  • 4 gwiazdki anyżu
  • po 6 goździków, ziaren pieprzu, nasion kolendry
  • łyżeczka cynamonu
  • sól
  • 45 dag makaronu wstążki
  • 3 dymki
  • kilka liści białej kapusty
  • 2 łyżki sos o rybnego
  • 10 dag kiełków fasoli
  • po 1/2 pęczka kolendry i mięty
  • papryczka chili

Kości i mięso wołowe włożyć do garnka, zalać 3 litrami wody, zagotować, odszumować. Przykryć, gotować na średnim ogniu 2 godziny, często zdejmując szumowiny. Cebulę obrać, przekroić na pół. Marchewki obrać, pokroić. Warzywa dodać do wywaru wraz ze wszystkimi przyprawami, posolić, gotować jeszcze 30 minut. Wywar przecedzić, ostudzić. Mięso pokroić w paski.

Makaron gotować około 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Dymki pokroić w piórka. Liście kapusty sparzyć, poszatkować. Wywar wlać do garnka, dodać sos rybny, pokrojoną wołowinę, makaron, kiełki fasoli, dymkę, i kapustę. Całość zagotować, przyprawić do smaku. Posypać kolendrą, miętą i pokrojoną w krążki chili.

Pho

Comments are closed.