You are here: Home > Kuchnia > Ostro-kwaśna zupa z krewetkami

Ostro-kwaśna zupa z krewetkami

1 porcja – 320 kcal

  • 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 30 dag średniej wielkości obranych krewetek
  • kawałek imbiru
  • łodyga trawy cytrynowej
  • 3-4 tajskiej czerwonej pasty curry
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 10 dag bardzo małych pieczarek
  • kilka listków kolendry

Bulion warzywny zagotować. Dodać imbir pokrojony w cienkie plasterki, trawę cytrynową pociętą na mniejsze kawałki, pastę curry, cukier, sok z limonki i sos rybny, całość wymieszać. Włożyć pieczarki i krewetki, gotować 5 minut. Każdą porcję zupy posypać kolendrą.

Warto wiedzieć: sos rybny — bardzo popularny m.in. w kuchni tajskiej i wietnamskiej – robiony jest ze sfermentowanych krewetek i ryb. Używa się go do zup i potraw mięsnych (wtedy nie trzeba ich solić), nadaje im oryginalny, słonawy smak. Tajskie pasty curry (czerwona i zielona) robione są na bazie suszonych papryczek chili oraz cebuli, czosnku, trawy cytrynowej, pasty krewetkowej i skórki z limonki.

Ostro-kwaśna zupa z krewetkami

Comments are closed.