You are here: Home > Kuchnia > ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY

ORGANIZACJA MIEJSCA PRACY

Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować potrzebne surowce, naczynia, narzędzia oraz miejsce, w którym ta praca będzie wykonywana. Na uprzątniętym stole po prawej stronie umieszczamy narzędzia pracy, po lewej — surowce, środek stołu pozostawiamy wolny do wykonywania pracy. Za polem roboczym w zasięgu ręki lokować będziemy przygotowany produkt. Tak. przygotowane miejsce pracy zapewni nam łatwą orientację i wygodę. Po skończeniu czynności związanych z przygotowaniem jednej grupy produktów natychmiast myjemy naczynia i przybory, a następnie przygotowujemy miejsce do następnych prac. Unikamy w ten sposób chaosu i bałaganu. Oczywiście w miarę możliwości pracę należy wykonywać w pozycji siedzącej.

Przygotowując miejsce pracy należy pamiętać o zachowaniu zasad higieny. Na przykład warzywa i owoce trzeba umyć przed obieraniem, gdyż nie wymagają one wówczas tak starannego płukania i nie wypłukujemy zawartych w nich soli mineralnych. Bardzo wygodne do przechowywania i płukania są koszyczki z tworzyw sztucznych. W koszyczkach tych płuczemy owoce i warzywa bezpośrednio po przyniesieniu do kuchni i po osączeniu chowamy czyste do spiżarki.

Comments are closed.