You are here: Home > Kuchnia > Okroszka

Okroszka

1 porcja – 190 kcal

kwas:

  • 10 dag razowych sucharów
  • 2 litry wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 6-8 Jag drożdży
  • rodzynki

chłodnik:

  • 30 Jag kiełbasy szynkowej lub zimnej pieczeni
  • 25 dag świeżych ogórków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 10 dag posiekanego szczypiorku
  • 15 dag śmietany
  • musztarda
  • sól
  • cukier
  • 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1,5 l kwasu chlebowego
  • kostki lodu

Przygotować zakwas: suchary zmielić, wsypać do emaliowanego naczynia, zalać przegotowaną gorącą wodą, wymieszać. Przykryć, odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce. Następnie przecedzić, dodać cukier i drożdże rozprowadzone w małej ilości zimnej wody. Wymieszać, odstawić na 10-12 godzin. Gdy kwas zacznie się pienić, zlać go do butelek. Do każdej butelki włożyć po 3-4 rodzynki. Pozostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na 2-3 dni do lodówki.

Drobno pokroić kiełbasę szynkową lub pieczeń, ogórki i jajka. Utrzeć lub zmiksować szczypiorek z małą ilością soli. Gdy puści sok, połączyć go ze śmietaną, dodać jajka, przyprawić musztardą, solą i cukrem. Rozprowadzić kwasem chlebowym, włożyć wędlinę, ogórki i pokrojone w kostkę ziemniaki. Chłodnik rozlać do talerzy, podawać z lodem.

Okroszka

Comments are closed.