You are here: Home > Kuchnia > OBLICZANIE CZASU I SIŁ POTRZEBNYCH DO WYKONANIA POSZCZEGÓLNYCH PRAC

OBLICZANIE CZASU I SIŁ POTRZEBNYCH DO WYKONANIA POSZCZEGÓLNYCH PRAC

Każdy posiłek musi być spożywany o określonej porze, a zatem tak trzeba rozkładać pracę, aby zawsze zdążyć na czas przygotować posiłki. Jeżeli w jakimś dniu przewidujemy np. pranie, to musimy obiad ugotować poprzedniego dnia i tylko go odgrzać w dniu prania lub też zaplanować taki jadłospis, który nie będzie pracochłonny i nie opóźni posiłku, ani nie spowoduje zbytniego wysiłku przy jego przygotowywaniu, gdyż w tym dniu i tak wysiłek nasz jest zwiększony.

Aby posiłki były gotowe na określoną porę, musimy wiedzieć, kiedy należy rozpocząć pracę nad ich przygotowywaniem. W tym celu należy sprawdzić, ile czasu zajmują nam poszczególne czynności i prowadzić je kolejno, pamiętając o tym, że warzywa nie mogą się zbyt długo moczyć w wodzie, ani też zbyt długo gotować, gdyż tracą wartości odżywcze. Warzywa powinny być przygotowane bezpośrednio przed wstawieniem do gotowania, mięso zaś możemy przygotować wcześniej i odłożyć przygotowane do smażenia lub też, ze względu na dłuższy czas gotowania, wcześniej wstawić.

W początkowym okresie poszczególne czynności gospodarskie powinno się wykonywać z zegarkiem w ręku, dla sprawdzenia czasu ich trwania i prowadzić notatki. Notatki takie pozwolą uniknąć straty czasu, a nawet umożliwią dokonywanie korekty. W miarę nabywania wprawy można będzie zarzucić notatki, a wykonanie poszczególnych czynności będzie i tak przebiegało sprawnie.

Oczywiście przy planowaniu prac związanych z przygotowaniem posiłków konieczna jest znajomość technologii ich sporządzania i dlatego należy posługiwać się książką kucharską albo, co jest jeszcze bardziej wskazane, ukończyć kurs gospodarstwa domowego.

Comments are closed.