You are here: Home > Kuchnia > Norweska zupa słodko-kwaśna z łososiem

Norweska zupa słodko-kwaśna z łososiem

1    porcja – 320 kcal

  • 30 dag filetów z łososia
  • 20 dag filetów z innej ryby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • marchewka
  • por
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta imbiru
  • sól
  • łyżka cukru
  • 20 dag kraśnej śmietany
  • łyżeczka mąki
  • pęczek natki pietruszki

Ryby opłukać, pokroić w paski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, zeszklić na oleju. Warzywa obrać, opukać i pokroić w plasterki. Wrzucić do bulionu warzywnego i gotować 15 minut. Dodać czosnek, a na końcu pokrojone filety rybne. Gotować zupę jeszcze 10 minut na małym ogniu. Dodać przyprawy. Śmietanę wymieszać z mąką i szczyptą soli na gładką masę, wlać do zupy, ostrożnie wymieszać. Przed podaniem potrawę posypać posiekaną natką pietruszki.

Norweska zupa słodko-kwaśna z łososiem

Comments are closed.