You are here: Home > Kuchnia > Minestrone

Minestrone

1 porcja – 170 kcal

  • 2 pomidory
  • 1/2 bulwy selera
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • 2 strąka czerwonej papryki
  • marchewka
  • l cukinia
  • cebula
  • ziemniak
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dag boczku
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 3 łyżki ryżu
  • 25 dag groszku (może być mrożony)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Korzeń selera obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Seler naciowy oczyścić, ściągnąć włókna, pokroić w plasterki. Strąk papryki przepołowić, usunąć nasiona, umyć i pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa obrać lub oskrobać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić, posypać solą i rozetrzeć. W dużym garnku rozgrzać olej. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać drobno pokrojone warzywa i czosnek, smażyć przez kilka minut, stale mieszając.

Warzywa zalać bulionem. Zupę gotować pod przykryciem 10 minut. Wsypać ryż, zamieszać i gotować dalszych 1 5 minut. Następnie dodać groszek i gotować jeszcze 6 minut. Przed podaniem zupę posypać parmezanem.

Minestrone

Comments are closed.