You are here: Home > Kuchnia > Minestrone z pesto i parmezanem

Minestrone z pesto i parmezanem

1 porcja – 250 kcal

  • po 2 marchewki, pomidory i selery naciowe
  • 3 ziemniaki
  • mała cukinia
  • por
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 10 dag boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • gałązka tymianku
  • 4 łyżeczki pesto
  • 12 dag parmezanu
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

sos pesto:

  • 3 pęczki bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag orzechów piniowych (ew. ziaren słonecznika)
  • 5 dag parmezanu lub pecorino
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Marchew, ziemniaki, seler, por i cukinię obrać lub oczyścić. Warzywa pokroić w kostkę lub słupki, podsmażyć na 3 łyżkach oliwy, dodać pokrojony boczek, rozgnieciony czosnek i tymianek. Poddusić, dodać wino, 600 ml wrzątku i przecier pomidorowy. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut. Tymianek wyjąć. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować sos pesto: bazylię opłukać i osuszyć. Czosnek obrać. Parmezan zetrzeć na tarce. Przygotowane składniki zmiksować z orzechami piniowymi lub ziarnami słonecznika i oliwą z oliwek. Przyprawić do smaku. Przed podaniem przybrać pesto i parmezanem.

Minestrone z pesto i parmezanem

Comments are closed.