You are here: Home > Kuchnia > Minestrone z biafą fasolą

Minestrone z biafą fasolą

1 porcja – 210 kcal

  • 1/2 l wywaru warzywnego lub mięsnego
  • marchewka
  • 1/2 dużego pora
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • mało cukinia
  • 8 dag białej fasoli z puszki
  • 5 dag włoskiej kapusty
  • 2 ziemniaki
  • pomidor
  • listek laurowy
  • łyżka tartego parmezanu
  • 6 posiekanych świeżych listków bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2  szklanki ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • ew. przyprawa do zup w płynie

Warzywa umyć, marchewkę oskrobać, cebulę i ziemniaki obrać, z łodyg selera ściągnąć włókna, z kapusty wyciąć głąb, z cukinii odciąć końcówki. Marchewki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, seler i por w plasterki, kapustę poszatkować. Cebulę podsmażyć na rozgrzanej oliwie i razem z przygotowanymi warzywami wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać listek laurowy i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Po godzinie do garnka włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i cukinię oraz wsypać ryż, natkę pietruszki i bazylię, gotować jeszcze pół godziny. Na kilka minut przed zdjęciem zupy z ognia dodać nieodcedzoną fasolę i obrany ze skórki, pokrojony w kosteczkę pomidor. Doprawić do smaku solą, papryką i ewentualnie przyprawą do zup. Każdą porcję zupy posypać tartym parmezanem.

Minestrone z biafą fasolą

Comments are closed.