You are here: Home > Kuchnia > Marsylska zupa rybna

Marsylska zupa rybna

1 porcja – 340 kcal

  • 1 kg świeżych ryb morskich
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • marchew
  • 1 łodyga selera naciowego
  • por
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 gałązka tymianku
  • liść laurowy
  • pasek skórki pomarańczowej
  • 5 pomidorów
  • szczypta szafranu
  • 20 dag mrożonych małży i krewetek
  • sól
  • pieprz

Ryby umyć i sprawić, wyfiletować, pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki. Odkrojone części ryb (głowy, płetwy) zalać 1,2 litra wody i gotować 30 minut, przecedzić. Cebule, czosnek, ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę. Łodygę selera oczyścić, pokroić w plasterki. Por oczyścić, białą część przekroić wzdłuż, posiekać.

Warzywa przesmażyć na oliwie. Dodać zioła, listek laurowy i skórkę pomarańczową. Zalać wywarem. Na wierzchu ułożyć kawałki ryb. Gotować 20 minut. Dodać obrane i pokrojone pomidory i namoczony w kilku łyżkach wywaru szafran. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Wrzucić małże i krewetki. Gotować jeszcze 10 minut. Podawać z dodatkiem chrupiącej bagietki.

zupa_rybna

Comments are closed.