You are here: Home > Kuchnia > Madrycka zupa czosnkowa

Madrycka zupa czosnkowa

1 porcja – 150 kcal

  • 12 dag pszennego chleba
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6-8 łyżek oliwy
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 l wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Chleb pszenny pokroić na bardzo cienkie kromki. Obrać czosnek, pokroić i rozgnieść z solą. Oliwę rozgrzać w dużym garnku i wymieszać z czosnkiem. Kromki chleba włożyć do garnka i ostrożnie, obracając, lekko obsmażyć z obu stron. Chleb oprószyć papryką, dolać 1/2 litra zimnej wody. Zupę zagotować i trzymać na średnim ogniu 2-3 minuty. Garnek zdjąć z ognia.

Jajka wbić do chochelki i włożyć do zupy. Garnek postawić znów na ogniu i zupę gotować tak długo, aż zetną się białka. Wyjąć jajka i nałożyć po jednym do talerzy, doprawić solą i pieprzem, zalać zupą, posypać szczypiorkiem.

Madrycka zupa czosnkowa

Comments are closed.