You are here: Home > Kuchnia > Krupnik

Krupnik

1 porcja – 160 kcal

  • 8 dag kaszy perłowej
  • 1,5l wywaru mięsnego
  • 2 łyżki suszonych lub 5 dag świeżych grzybów
  • 2 cebule
  • marchewka
  • pasternak
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki oleju
  •  liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku lub pietruszki

Kaszę moczyć 12 godzin w wodzie, a następnie odcedzić, zalać 1 litrem wywaru mięsnego i gotować 40 minut na małym ogniu. Suszone grzyby namoczyć w niewielkiej ilości letniej wody, świeże oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Warzywa obrać lub oczyścić, umyć i pokroić w kostkę.

W dużym garnku rozgrzać olej i zeszklić cebule. Dodać kaszę wraz z wywarem i resztą bulionu mięsnego. Następnie dołączyć grzyby i warzywa, dodać listek laurowy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 30 minut. Wyjąć listek laurowy. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Koperek lub zieloną pietruszkę umyć, osączyć i drobno posiekać. Każdą porcję zupy posypać zieleniną.

Krupnik

Comments are closed.