You are here: Home > Kuchnia > Krupnik ze śliwkami

Krupnik ze śliwkami

1 porcja – 365 kcal

  • 25 dag wołowiny z kością
  • 5 dag kaszy jęczmiennej
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • 10 dag śliwek
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Mięso umyć, włożyć do l litra osolonej wody, gotować około 40 minut. Kaszę (na przykład pędową lub mazurską) opłukać, dodać do garnka z mięsem. Kasza powinna się niemal rozgotować, aby krupnik był dostatecznie gęsty. Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.

Gdy mięso jest już prawie miękkie, włożyć do garnka włoszczyznę i ziemniaki. Śliwki umyć, osuszyć, a następnie wydrylować, pokroić w paseczki i wrzucić do zupy. Zupę przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mięso wyjąć z garnka, oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę i ponownie włożyć do zupy. Krupnik przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Krupnik ze śliwkami

Comments are closed.