You are here: Home > Kuchnia > Krupnik jęczmienny z estragonem

Krupnik jęczmienny z estragonem

1 porcja – 140 kcal

  • por
  • cebula
  • 10 goździków
  • 1/2 świeżych listków estragonu
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag kaszy perłowej
  • łyżeczko soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 1 żółtko
  • 20 dog śmietany

Odkroić ciemnozielone liście pora, jasną część przekroić wzdłuż, umyć i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, przepołowić, jedną połówkę naszpikować goździkami. Listki estragonu umyć, osuszyć i pokroić w paski. Zagotować 3/4 litra wody.

W garnku roztopić masło, wrzucić kaszę i podsmażyć 3 minuty, stale mieszając. Dodać por i estragon, smażyć kilka minut, cały czas mieszając. Zalać wrzącą wodą, dodać sól, pieprz i cebulę. Garnek przykryć, gotować zupę na małym ogniu 60 minut. Żółtko wymieszać ze śmietaną i 4 łyżkami gorącej zupy. Zupę zdjąć z ognia, wyjąć cebulę i wlać mieszaninę z żółtek i śmietany. Zupę podawać z dodatkiem bagietki.

krupnik jęczmienny

Comments are closed.