You are here: Home > Kuchnia > Kremowa zupa zborów

Kremowa zupa zborów

1 porcja – 160 kcal

  • 3 pory (tylko białe części)
  • masło do smażenia
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 3/4 l mleka
  • 10 dag gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
  • groszek ptysiowy

Pory dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło, wrzucić pory i poddusić, uważając, aby się nie przyrumieniły. Po kilku minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszać, wlać bulion. Gotować na małym ogniu, a gdy ziemniaki będą miękkie, dodać mleko. Zupę zmiksować na gładki krem. Przyprawić do smaku pieprzem, gałką muszkatołową i jeśli trzeba, szczyptą soli. Połączyć ze śmietaną, zagotować, cały czas mieszając. Przed podaniem zupę posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawać w kokilkach, najlepiej z groszkiem ptysiowym.

Kromowa zupa zborów

Comments are closed.