You are here: Home > Kuchnia > Kremowa zupa w dyni

Kremowa zupa w dyni

1 porcja – 235 kcal

  • nieduża okrągła dynia
  • 10 dag śmietany
  • 1 l mleka
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ew. szczypta cukru
  • 25 Jag żółtego sera
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej papryki

Skorupę dyni umyć z zewnątrz i odciąć ogonek na wysokości 2-3 cm. Wokół ogonka wykonać okrągłe nacięcie, tak aby powstała okrągła pokrywka, którą można wyjąć (nacięcie o kształcie stożka musi być dosyć głębokie). Z wnętrza dyni wybrać starannie wszystkie włókna i pestki, a następnie ostrą łyżką zeskrobać trochę miąższu. Pozostawić go w środku. Włókna dyni wyrzucić, pestki można opłukać i wysuszyć w piekarniku.

Do środka dyni wlać śmietanę oraz mleko. Starannie wymieszać z miąższem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie do smaku dodać szczyptę cukru. Natkę posiekać i wsypać do zupy w takiej ilości, by na jedną osobę przypadła mniej więcej jedna łyżka. Dynię przykryć „pokrywką” i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 1 70°C. Ser żółty utrzeć lub pokruszyć. Dynię wyjąć z piekarnika i posypać serem zupę. Ponownie wstawić do piekarnika (tym razem bez przykrycia) i zapiekać jeszcze około 30 minut (ser powinien się lekko zrumienić). Zupę podawać na stół w skorupie dyni.

Kremowa zupa w dyni

Comments are closed.