You are here: Home > Kuchnia > Krem z cukinii

Krem z cukinii

1 porcja -190 kcal

  • 50 dag cukinii
  • 2 małe ziemniaki
  • l mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1/2 l wywaru z warzyw
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • pieprz
  • sol

Cukinie umyć, oczyścić, pokroić w plastry, kilka odłożyć. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, poddusić oczyszczoną i drobno posiekaną cebulę. Dodać ziemniaki i cukinie, poddusić. Dolać wino i wywar, gotować jeszcze 10 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku, dodać sok z cytryny i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem wymieszać z jogurtem i plastrami cukinii. Udekorować miętą.

Krem z cukinii

Comments are closed.