You are here: Home > Kuchnia > Krem z brokułów

Krem z brokułów

 1 porcja – 230 kcal

  • 50 dag brokułów
  • łyżka masła
  • 6 dag płatków migdałowych
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 I rosołu z drobiu (może być z kostki)
  • 10 dag śmietany kremówki
  • sól
  • pieprz
  • grzanki lub groszek ptysiowy

Z umytych brokułów odciąć łodygi i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać i  zeszklić na maśle, dodać połowę płatków migdałowych oraz roztarty czosnek. Smażyć chwilę, cały czas mieszając. Wrzucić pokrojone łodygi brokułów, dodać gorący rosół. Doprowadzić do wrzenia, dodać różyczki brokułów i gotować na małym ogniu około 10 minut.

Gdy zupa lekko przestygnie, zmiksować ją, a następnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ze śmietaną i udekorować pozostałą częścią wcześniej podprażonych migdałów. Krem smakuje wyśmienicie z grzankami z bułki lub groszkiem ptysiowym.

Krem z brokułów

Comments are closed.