You are here: Home > Kuchnia > Kapuśniak

Kapuśniak

1 porcja – 310 kcal

  • średniej wielkości cebula
  • 20 dag kiełbasy debreczyńskiej lub kabanosów
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 1 l bulionu
  • pęczek dymki
  • 1/2 pęczka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag kraśnej śmietany

Cebulę obrać i posiekać. Kiełbasę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, opłukać, strączek pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną kiełbasę i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie oprószyć papryką i zasmażyć. Wrzucić kapustę i pokrojoną paprykę. Podlać bulionem. Gotować pod przykryciem 10 minut.

Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodać posiekany majeranek i pokrojoną na kawałki dymkę. Przyprawić do smaku. Każdą porcję zupy udekorować kleksem śmietany.

Kapuśniak

Comments are closed.