You are here: Home > Kuchnia > Kapuśniak ze świeżej kapusty

Kapuśniak ze świeżej kapusty

1 porcja – 340 kcal

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • rzepa
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 3 kwaśne jabłka
  • 100 ml kwasu z kiszonych ogórków
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki lub koperku
  • chleb razowy lub drożdżowe paszteciki

Seler, marchewkę oraz rzepę obrać i pokroić w słupki, a obraną cebulę w grubą kostkę. Warzywa obsmażyć na maśle, przełożyć do rondla, zalać bulionem 1  szklanką wody, gotować 30 minut. W tym czasie poszatkować kapustę, włożyć do gotującej się zupy. Dodać pieprz, sól, ziele angielskie i listek laurowy. Następnie obrać jabłka, wypestkować, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Gotować kapuśniak jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania wlać kwas ogórkowy, zagotować. Przed podaniem można posypać zupę posiekaną zieleniną.

Kapuśniak ze świeżej kapusty

Comments are closed.