You are here: Home > Kuchnia > Kapusniak wileński

Kapusniak wileński

1 porcja – 420 kcal

  • 50 dag wędzonki
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 20 dag kapusty białej
  • marchewka
  • pietruszka
  • 5 suszonych prawdziwków
  • cebula
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • przecieru pomidorowego
  • ziaren pieprzu
  • listek laurowy
  • sól
  • chleb pełnoziarnisty

Grzyby namoczyć na noc. Wędzonkę zalać 3 litrami zimnej wody, dodać grzyby oraz obraną marchewkę i pietruszkę. Wrzucić listek laurowy i pieprz, gotować 45 minut. Posiekać kapustę kiszoną, poszatkować kapustę białą. Obie kapusty przełożyć do rondla, zalać szklanką wody, dodać 1 łyżkę oleju. Gdy kapusta będzie miękka, posiekać cebulę, podsmażyć ją na pozostałym oleju. Oprószyć mąką, wymieszać z przecierem pomidorowym, a następnie dodać do kapusty. Mieszając, dusić przez chwilę. Wlać przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokroić w cienkie paseczki i również dodać do kapuśniaku. Przyprawić do smaku. Podawać z chlebem pełnoziarnistym.

Kapusniak wileński

Comments are closed.