You are here: Home > Kuchnia > Kapuśniak piemoncki

Kapuśniak piemoncki

1    porcja – 220 kcal

  • mała główka białej kapusty (około 1kg)
  • łyżeczka soli
  • 50 dag czerstwego chleba pszennego
  • 25 dag sera fontina
  • 1 l wywaru mięsnego
  • 40 g masła

Kapustę podzielić na cztery części, wyciąć głąb, pokroić w paski lub poszatkować. Gotować do miękkości w osolonej wodzie w przykrytym garnku około 40 minut. Formę żaroodporną wysmarować masłem. Chleb pokroić w cienkie kromki. Ser pokroić możliwie cienko. Podgrzać wywar mięsny.

Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno wysmarowanej masłem formy wyłożyć kromkami chleba i skropić wywarem mięsnym. Kapustę przełożyć na sito i  osączyć, wyłożyć warstwą na chleb. Posypać wiórkami masła i obłożyć kilkoma plastrami sera. Na to położyć kolejną warstwę chleba, skropić wywarem, dodać Kapustę, wiórki masła i ser. Zakończyć warstwą chleba obsypaną wiórkami masła. Pozostały wywar wlać do formy. Zupę zapiekać w piekarniku około 20 minut. Podawać zaraz po wyjęciu.

Kapuśniak piemoncki

Comments are closed.