You are here: Home > Kuchnia > Jukatańska zupa cytrusowa

Jukatańska zupa cytrusowa

1 porcja – 350 kcal

  • 2 cebule
  • 15 dużych ząbków czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • 1,2 l wywaru z warzyw, kurczaka lub ryby
  • 8 dojrzałych pomidorów
  • szczypta suszonego oregano
  • świeże zielone chili
  • szczypta zmielonego kminku
  • po 1/2 łyżeczki skórki startej z grejpfruta, limonki i pomarańczy
  • sok i pokrojony miąższ z 2 limonek
  • sok z l pomarańczy
  • 2 grejpfruta
  • chipsy tortilla lub smażone na chrupiąco paski z tortilli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól
  • pieprz

Jedną nieobraną cebulę przekroić, drugą obrać i drobno posiekać. Rozgrzać dużą patelnię z grubym dnem, wrzucić połówki nieobranej cebuli i nieobrany czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieją. Czosnek powinien być wewnątrz miękki. Cebulę i czosnek wyjąć z patelni i lekko ostudzić. Rozgrzać olej w rondlu i podsmażyć pozostałą cebulę, aż będzie miękka. Dodać wywar i zagotować. Zmniejszyć ogień i  gotować kilka minut.

Obrać usmażoną cebulę i czosnek, grubo posiekać i dodać do gotującej się zupy razem z pomidorami, oregano, chili i kminkiem. Gotować około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać skórki cytrusów, doprawić solą i pieprzem, gotować dalsze 2 minuty. Zdjąć z ognia, wymieszać z miąższem limonki i sokami z cytrusów. Każdą porcję zupy ozdobić chipsami tortilla i posiekaną kolendrą.

jukatan

Comments are closed.