You are here: Home > Kuchnia > Japońska zupa rybna

Japońska zupa rybna

1 porcja – 190 kcal

  • 5 kawałków dorady lub np. leszcza
  • sól
  • zielona cebulka
  • mały kawałek świeżego imbiru lub szczypta zmielonego
  • 1/2 l bulionu z ryby
  • łyżka sosu sojowego
  • 5 gałązek pietruszki skórka starta z 1/2 cytryny

Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć solą i odstawić na 15 minut. Rybę rozłożyć na półmisku, zalać wrzątkiem, przykryć, odstawić na 15 minut. Cebulkę obrać i drobno pokroić, imbir zetrzeć. Do rondla wlać bulion rybny (lub dashi) i sos sojowy. Zagotować, a następnie zestawić z ognia i wrzucić imbir. Rybę osączyć z wody, na dno głębokich czarek włożyć kawałki ryby, zalać przecedzonym przez gęste sitko bulionem, posypać cebulką, ozdobić gałązką pietruszki oraz kawałkiem skórki cytryny.

Japońska zupa rybna

Comments are closed.