You are here: Home > Kuchnia > Jak należy przechowywać ziola

Jak należy przechowywać ziola

•    Przypraw w otwartych papierowych torebkach nie powinno się trzymać obok siebie, bo zatracą swój naturalny zapach.

•    Suszone zioła należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, w suchym i chłodnym miejscu.

•    Świeże przyprawy, np. kłącze imbiru czy strączki papryczki, można przechowywać w lodówce przez 2-3 tygodnie. Najlepiej owinąć je papierowym ręcznikiem, który skutecznie wchłonie wilgoć — to zapobiega pleśnieniu.

•    Świeże zioła można zamrozić na zapas: w folii aluminiowej albo (zalane wodą lub rosołem) w pojemnikach na kostki lodu.

Pamiętajmy: największą wartość odżywczą ma zupa podana tuż po ugotowaniu — pozostawiona na kuchni już po godzinie traci 50% witamin. By zachować ich jak najwięcej na drugi dzień, należy szybko schłodzić garnek z zupą w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.

Comments are closed.