You are here: Home > Kuchnia > Jak doprawić zupę

Jak doprawić zupę

Doprawianie zup przyprawami i ziołami nie tylko poprawia ich smak. Powszechnie znane są dziś również walory zdrowotne ziół — wspomagają wydzielanie soków żołądkowych, hamują procesy fermentacji, pobudzają apetyt, poprawiają nastrój, uznaje się je też za doskonałe źródło witamin oraz mikro- i makroelementów. Posypując zupę na przykład natką pietruszki, wzbogaca się ją w witaminę C, koperkiem — zaostrza się apetyt, a majeranek i mięta zastępują sól w diecie bezsolnej.

Gałązka świeżych albo szczypta suszonych ziół może wydobyć smak zupy, ale źle dobrana może go popsuć. Oto kilka niezawodnych kompozycji:

  • anyż — słodkie zupy owocowe, zupa chlebowa, dyniowa,
  •  bazylia — zupy jarzynowe, rybna, pomidorowa,
  • curry — zupa rybna i grzybowa, zupy orientalne,
  • cynamon – zupy owocowe,
  • cząber — zupy z warzyw strączkowych, jarzynowa, ziemniaczana,
  • czosnek — zupa gulaszowa, ziemniaczana, bulion, estragon – zupa mięsna, z drobiu, jarzynowa, ziemniaczana, gałka muszkatołowa — wszystkie zupy kremowe o smaku korzennym, bulion,
  • goździki – bulion z mięsa lub drobiu, zupy owocowe i z dziczyzny,
  • imbir — rosół, zupy owocowe, z warzyw strączkowych, orientalne, jałowiec — zupy z dziczyzny i z mięsem, kardamon – rosół, zupy owocowe,
  • kminek — kapuśniak, zupy z warzyw strączkowych, ziemniaczana, kolendra — rosół, zupy z dziczyzny, zupy z warzyw strączkowych, kapuśniak,
  • koper — zupa ziołowa i kremowe zupy jarzynowe,
  • koper włoski — zupa chlebowa, zupa z marchwi,
  • listek laurowy — bulion, zupy z dziczyzny,
  • lubczyk — rosół, zupy jarzynowe, ziemniaczana,
  • majeranek — zupa ziemniaczana, pomidorowa, zupy jarzynowe, z dziczyzny, z warzyw strączkowych,
  • melisa — zupa pomidorowa, zupy owocowe,
  • mięta — zupy owocowe, ziołowe, ziemniaczana,
  • oregano – bulion, zupa pomidorowa,
  • papryka – zupa gulaszowa, zupa jarzynowa, fasolowa,
  • rozmaryn — minestrone, pomidorowa,
  • szafran — buliony wołowy i z drobiu, zupy rybne,
  • szałwia — bulion, zupa z węgorza,
  • trybula – zupa ziemniaczana, szczawiowa, pokrzywowa, szpinakowa, zupy jarzynowe,
  • tymianek – zupa ziemniaczana, fasolowa, pomidorowa, zupy jarzynowe z warzyw mieszanych.

Comments are closed.