You are here: Home > Kuchnia > Irańska zupa szpinakowa z mięsnymi kluseczkami

Irańska zupa szpinakowa z mięsnymi kluseczkami

1 porcja – 310 kcal

  • 1 kg kości baranich
  • 25 dag szpinaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 cebule
  • 6 dag ryżu długoziarnistego
  • sól
  • 8 dag łuskanego grochu
  • 1/4 łyżeczki zmielonej kurkumy
  • 25 dag posiekanej baraniny
  • szalotka
  • jajko
  • 2 szczypty zmielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki oleju
  • 5 dag masła
  • 4 listki posiekanych listków mięty
  • 20 dag jogurtu naturalnego

Kości obgotować 10 minut, a następnie wyjąć, opłukać zimną wodą i ponownie włożyć do 1,5 litra świeżej wody. Zagotować, odszumować i gotować około 60 minut. Wywar z kości przecedzić. Szpinak przebrać, opłukać, drobno posiekać i razem z zieloną pietruszką, dwoma posiekanymi cebulami, 5 dag ryżu, solą i grochem, dodać do wywaru. Przykryć i na małym ogniu gotować około 20 minut.

Posiekane mięso wymieszać z 2 łyżkami długoziarnistego ryżu, drobno pokrojoną szalotką, jajkiem, cynamonem i solą. Formować kulki i gotować w zupie około 1 5 minut. Cebulę obrać, pokroić w krążki i zrumienić na oleju. Roztopić masło, wymieszać z kurkumą i miętą, wlać do zupy. Jogurt rozlać do głębokich talerzy. Każdą porcję jogurtu zalać zupą i posypać krążkami cebuli.

Irańska zupa szpinakowa z mięsnymi kluseczkami

Comments are closed.