You are here: Home > Kuchnia > Hiszpańska zupa rybna

Hiszpańska zupa rybna

1 porcja – 210 kcal

  • 40 dag filetów z dorsza
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 2 ząbki czosnku
  • mały por (biała część)
  • 3 łyżki oliwy
  • 50 dag pomidorów
  • po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • łyżeczka skórki startej z 1 pomarańczy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Filety z dorsza opłukać, skropić winem, chłodzić w lodówce 30 minut. W bulionie namoczyć szczyptę szafranu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Por pokroić w talarki. W rondlu rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, czosnek oraz por i zeszklić. Oczyszczoną paprykę, sparzone i obrane pomidory pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Dusić na wolnym ogniu z listkiem laurowym, majerankiem i skórką pomarańczową, aż pomidory się rozgotują. Wlać gorący bulion warzywny z szafranem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz. Zupę wymieszać i zagotować. Dodać pokrojoną w kostkę rybę i gotować na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Posypać posiekaną natką.

Hiszpańska zupa rybna

Comments are closed.