You are here: Home > Kuchnia > Hiszpańska fantazja

Hiszpańska fantazja

1 porcja – 160 kcal

  • 4 pomidory
  • 15 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek czerwonego wina
  • 2 łyżki octu winnego
  • 400 ml wody mineralnej
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • plastry cukinii do dekoracji

Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół. Pozostałe warzywa umyć i pokroić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Zmiksować połowę pomidorów, papryki, ogórka, szalotki i cukinii. Dodać czosnek, wino i ocet winny. Miksując, strużką dolewać oliwę. Do puree dodać pokrojone warzywa, wodę mineralną i sok pomidorowy. Doprawić do smaku. Podawać na zimno.

Hiszpańska fantazja

Comments are closed.