You are here: Home > Kuchnia > Halaszle – zupa rybna

Halaszle – zupa rybna

1 porcja – 320 kcal

  • 70 dag ryb
  • cebula
  • 2 pomidory
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Cebulę obrać, pokroić w grube krążki. Oczyszczone ryby i cebulę włożyć do 1 1/2 litra zimnej, posolonej wody. Gotować 5 minut, nie mieszając. Umyć warzywa, pomidory sparzyć, zdjąć skórki i pokroić w plasterki. Papryki przekroić, usunąć gniazda nasienne, strąki pokroić w cienkie paseczki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić paprykę i smażyć 10 minut. Bulion rybny przecedzić przez gęste sitko, dodać podsmażoną paprykę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem, włożyć kawałki ryb i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić ostrą papryką i chili, wymieszać. Zupę podawać bardzo gorącą.

Halaszle

Comments are closed.