You are here: Home > Kuchnia > Grochówka

Grochówka

1 porcja – 290 kcal

  • 30 dag połówek zielonego grochu
  • 2 nóżki wieprzowe
  • sól
  • 3 pory
  • 10 dag bulwy selera
  • kilka gałązek naci selera
  • 4 ziemniaki
  • 20 dag kiełbasy
  • pieprz

Groch moczyć w wodzie 12 godzin. Nóżki umyć, dodać do grochu, dolać wodę, posolić i gotować na małym ogniu 3 godziny. Pory umyć i pokroić w plastry. Seler obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Nać selera umyć i osączyć. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa dodać do zupy i gotować jeszcze 30 minut.

Ziemniaki powinny się nieco rozgotować; przez to zupa lekko się zagęści. 10 minut przed końcem gotowania dodać do zupy kiełbasę, przyprawić. Nóżki wieprzowe wyjąć z zupy, oddzielić mięso od kości, a gorącą kiełbasę pokroić w plastry. Podawać oddzielnie. Można też mięso i kiełbasę pokroić w kostkę i włożyć do zupy.

Grochówka

Comments are closed.